Raapimispuihin uudet köydet

Oli aika ryhtyä tuunaamaan raapimispuiden köysiä uusiin, kun edellisestä vaihdosta pienempään raapimispuuhun oli jo yli 2,5v. Onpahan siitä aikaa, mutta toisaalta porukka on siitä pienentynyt ja nyt enää yksi kissaherra raapimispuita käyttää, joten tarvetta ei enää olekaan niin tiheästi köysiä vaihtaa. Vanhoja tuunauskuvia katsellessani mieleen tuli suurta ikävää ja kaipausta, kun koko porukka oli vielä kasassa.

Into on odottavaisin mielin, että mitä me äippä nyt ruvetaan puuhaamaan? Herralla on aina tapana tulla poseeraamaan kun kamera otetaan esille, kuvauksesta kun saa aina palkinnon niin kannattaa tulla paikalle vaikka ei pyydetty olisikaan=)

tuunaus9.jpg


Tarvittavat välineet on etsitty kasaan. Köydet ostin k-raudasta, hinta 7,95e/ kpl. Köyden paksuus 6mm ja yhdessä rullassa on 25m. Kiinnitysruuvit löytyi työkalupakista.

tuunaus8.jpg


Alkutilanne; köysi jo hyvinkin vaihdettavassa kunnossa.

tuunaus.jpg


Jospa kävisin tarkistamassa myös pesäkolon kaiken varalta. Tästä on kyllä hieman hankala hypätä..

tuunaus11.jpg


Vanha köysi irrotellaan.

tuunaus13.jpg


Uutta raapimispintaa odotellessa voi viereisen tolpan hyödyntää.

tuunaus12.jpg


tuunaus10.jpg


Vanha köysi on irroteltu ja Into ihmettelee puuhia taustalla..-"Saako namin?"

tuunaus14.jpg


Toivo tuumasi haukotellen, että tässä kerkiää vaikka huilit ottamaan ennen kuin äippä saa homman valmiiksi.

tuunaus2.jpg


Sitten kierittämään, köyden kanssa kannattaa pitää hanskat kädessä, sillä köysi tuntuu ikävän piikikkäältä käsissä ja köyttä pitää painella (tiivistää) alaspäin/ylöspäin ( riippuu kierittääkö ylhäältä alas vai alhaalta ylös) joka kierroksella, muuten jää isoja välejä ja ajan saatossa köysi painuu liikaa. Aloitus- ja lopetuskohdan olen tehnyt matalakantaisilla ruuveilla, se pitää mielestäni parhaiten ja on helpoimmin laitettavissa. Ruuvien paikan olen katsonut niin että tulee takapuolelle raapimiskohtaan nähden, ja sopivassa kulmassa tolppaan/levyä nähden sillä nämä tolpat ovat pahvia, (vaikkakin vahvaa), mutta onttoa sisältä joten ruuvi ei pure mihinkään jos sen poraa suoraan tolpasta läpi. Siksi kohdistus levyä kohden..niin tulee pitäväksi. Edellinen köysi oli paljon ohuempaa ja se on ollut jotenkin myös liimattuna tolppaan. Tätä en ole kuitenkaan nähnyt tarpeelliseksi kun köysi on paksumpaa, kierityksen tekee tiiviisti ja aloitus-/lopetus kiinnityksen tekee tarpeeksi tukevaksi. 

tuunaus3.jpg


tuunaus4.jpg


Lopun köydestä kierittelin testin vuoksi yhden tolpan yläosasta alkaen jossa oli vanhassa köydessä eniten kulumaa. Nyt voi seurailla että miten kestää ojennuksessa kun ei ole ole alas asti kieritelty niin saattaa lähteä löystymään ja ajan kanssa valumaan. Tosin tämä tolppa ei muistaakseni Toivon käytössä ole ollutkaan liioin. Vaan edesmenneen Tarmo-herran aikoinaan. Toisen köysikerän vaihdoin isomman raapimispuun kuluneimpaan tolppaan..siitä postataan myöhemmin, kun ko puuhun muutakin tuunausta tiedossa.

tuunaus5.jpg


Tuunaus on valmis, taas kestää käyttöä pitkään eteenpäin! Edullista uudistusta. Ei tarvitse kokonaan uusia raapimispuita ostaa, kun köysien vaihdolla selviää.

tuunaus6.jpg


Valmiina omalla tutulla paikallaan. Kuvan ottamisen jälkeen muutosta tehtiin vielä sen verran että rappuset poistettiin raapimispuusta kokonaan. Nehän ei ikinä ole käytössä olleet, kun ovat todella pienet ja varmaankin ihan pennuille tai pienille kisuille suunniteltu. Nyt alaosassa enemmän tilaa vaikka ottaa uudeksi kyttäyspaikaksi ja kaikki kolme tolppaa ovat käytettävissä raapimiseen.

Ihan hyvä tuli, Toivo tuumaa..

tuunaus7.jpg

Mukavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!