Saan usein kuulla tämän kysymyksen.  Kyselijät ovat ennen kaikkea sitä mieltä, kun asumme maalla niin kissamme pitäisi saada ehdottomasti liikkua vapaana luonnossa. Luonnossa saisivat tarpeeksi virikkeitä ja olisivat näin onnellisempia. Kissamme eivät ole tottuneet ulkoilemaan vapaana, ovat pennusta asti olleet sisäkissoja. Tornadon kohdalla jo kauppasopimus kieltää päästämästä kissaa vapaasti ulkoilemaan. Useat eläinsuojeluyhdistyksetkin(joko jo kaikki?) luovuttavat kissat vain kotiin jossa valvottu ulkoilu joko tarhassa, valjaissa tai molemmissa. Olen itse ehdottomasti myös tätä mieltä sillä kissa kohtaa luonnossa vapaana monia vaaroja; liikenne, petoeläimet, myrkyt: (esim. rotanmyrkky, torjunta-aineet..), loukkuun jääminen, ihmiset (aina naapurit eivät pidä vapaana ulkoilevista kissoista, sillä ne voivat käydä esim. lasten hiekkalaatikolla pissalla.)Meilläkin joku vapaana liikkuva kissa merkkailee pihalla (viimeksi puunkantokorin). Lapsuuden kotini naapurissa oli kissa pieksetty tosi pahasti, se raahautui kotiin, mutta jouduttiin päästämään ikiuneen liian heikkokuntoisena selviytymään. Useat vapaana liikkuvat kissat myös katoavat mystisesti, syy jää usein selviämättä tai vastaavasti tien poskessa makaa kissan ruumis. Epätietoisuus siitä jos kissa ei tulisi kotiin olisi kauheaa.Ja täällä maalla on arvatenkin samat vaarat, ja meillä lisäksi rautatie, traktorit, mönkijät jne..

Kissa saalistaa luonnossa myös muita eläimiä kun jyrsijöitä.  Linnut, oravat, jäniksen poikaset, matelijat yms. ovat vaarassa.

22.jpg


Miten sitten pyrin pitämään sisäkissani onnellisina?

Tarjoan niille turvallista ulkoilua niin tarhassa kuin valjaissa. Kissoillamme on leluja ja leikitän niitä joka päivä, jotta saavat toteuttaa itseään lajityypillisesti. Kissoillamme on lajiseuraa; leikkivät ja nukkuvat yhdessä, pesevät toinen toisiaan ja välillä leikkimielisiä taisteluja. Kissoille on tarjolla raapimispuita, piiloja sekä paljon kiipeilymahdollisuuksia. Niiden terveydestä pidetään huolta, ne syövät laadukkaasti, niillä on tarpeeksi hiekkalaatikoita, jotka pidetään puhtaana, niitä aktivoidaan ja ne saavat huomiota ja hellyyttä joka päivä!

Saatan kirjoituksellani ärsyttää jota kuta lukijaa, mutta näin meillä toimitaan ja annan tässä vastauksen omalta osaltani otsikon kysymykseen. Mikä tärkeintä, uskon näin toimiessani kissojemme olevan onnellisia!

Esitetäänkö muille samaa kysymystä?

Mukavaa torstaita!