Ajattelinpa postata tästä tärkeästä aiheesta. Jokaisella sisäkissallahan on oma wc-astia.Tässä kokemuksia niistä mitä meillä on ollut tai minkä olen nähnyt käytössä esim ystävieni kissoilla. Parasta en tietenkään pysty sanomaan kuin ainoastaan omien kissojen kohdalla, mutta toivon että tästä apua. Ohjeen mukaan hiekkalaatikoita tulisi olla yksi enemmän kuin kissoja. Olen ajatellut että kun meillä tuo yksi laatikko on noin iso, niin ohjetta voi vähän soveltaa. Mutta ohjeessa on kyllä perää sillä kissathan ovat tunnetusti siistejä, eivätkä mielellään tee likaiseen vessaan. joten mitä vähemmän vessoja sitä useammin niitä pitää putsata. Useamman laatikon kohdalla putsausväliä saa hieman pidemmäksi (Tosin meillä putsataan vähintään 2 kertaa päivässä), ettei pääse sattumaan vahinkoja muualle. Jos muuten on sellaista ongelmaa että kissa(t) tekevät terpeensa muualle,kannattaa varmistua, että laatikoita on tarpeeksi, ne on siivottuja, hiekka tms ei ole vaihdettu uuteen(eri merkkikiseen), hiekkalaatikko on sopiva(ei esim liian matala niin kuin Tornadon kohdalla voisi käydä), laatikko on rauhallisessa paikassa(ei esim pesukoneen tai kulkuväylän varrella). Ja mikä hyvin tärkeää että kissa ei ole sairas, usein virtsaongelmista kärsivä kissa voi pissata muualle, koska oma vessalaatikko muistuttaa kivusta tai leikkaamaton merkkailee omaa reviiriään.

Malleja on peruslaatikoista (matala-ja korkeareunaiset), kopallisiin, kopallisiin ovella, pyöreitä, pyöreitä kopallisia:mm tämmöinen http://www.zooplus.fi/shop/kissat/hoitotarvikkeet/kannelliset/design/319175?rrec=true Tämä vessa ei toiminut meillä,koska rako katon ja lattian välillä oli liian suuri jotta pissa pääsi valumaan sieltä ulos ja lattialle, joten ei meillä käytössä pitkään. Myöskään kissat eivät käyttäneet näitä portata vaan hyppäsivät suoraan "hiekkaosiosta" ovensuuhun. Voisi toimia kissoilla jotka ei pissaa laitaa vasten vaan kohti suoraan hiekalle.

vessa.jpg


ja sitten monen moisia erikoisia mm. Tätä kyseistä vessaa ei ole meidän perheessä ollut mutta ystäväni kissoilla on ja ongelmaksi tuli sisällä olevan sinisen pussin kovaääninen "paukuttaminen" yöllä, joten sen joutui ottamaan pois sekä se kisut hyppäsivät suoraan astiasta ulos ei kannen kautta että hiekka olisi jäänyt kannelle ja tippunut rei´jistä takaisin astiaan, joten mielestäni ei hinta-laatusuhde kohtaa.Ja lisäksi tulee ottaa huomioon kissan koko ja ketteryys että pääsee helposti laatikkoon ja ulos.Meillä Torsku ei pääsisi, eikä luultavasti Taavikaan, Tarmo ja Toivo ihan varmasti..Mikä myöskään ei ollut toimiva niin tuo koukku hiekkalapiota varten, likaisen lapion kun laittaa tuohon roikkumaan niin voi vain kuvitella miltä näyttää tuo musta kiiltävä pinta.Ukomuodoltaan kyllä erilainen ja kaunis ilmestys...http://www.zooplus.fi/shop/kissat/hoitotarvikkeet/kannelliset/design/196247

8334198303.jpgkuva.tori.fi
Mutta millaisia vessoja meillä sitten on?

Meillä on kolme erillistä vessaa, kaksi avonaista laatikkoa; toinen ulkohäkissä ja toinen sisällä, ja yksi kannellinen luukullinen pesuhuoneessa. Tornado ei ison kokonsa vuoksi käytä kannellista ollenkaan. Hän haluaa kunnon pysty asennon kun tarpeilleen asettuu ja se ei onnistu tuolla katollisessa vessassa. Toinen avolaatikoista on todella iso, ihan ikean perus laatikko: tärkeää oli läytää laatikko jonka sisäpuolella ei ole koloja tms epätasaisuuksia jotta hiekka ei jää niihin koloihin, ja vaikea lapion kanssa putsata. Tämä on todettu käytännössä tosi hyväksi, mahtuu useamman kissan tarpeet jos vaikka päivän poissa, tilaa toki vie, mutta se on mielestäni pieni mutta käytännöllisyyteen nähden. Laatikon alla on renkaat joten sitä on helppo kääntää niin että paakut saa kokonaisina pois. Vieressä on myös pieni jakkara, mutta aika harvoin käytössä ainoastaan Torsku satunnaisesti käyttää sitä.

Ulkotarhassa on tavallinen noin puolet pienempi laatikko kuin tämä ikean malli, saa nähdä miten talvella pitääkö kopallinen ja tämä vaihtaa keskenään jotta lumi ei sada suoraan sisään laatikkoon. Tämä ulkolaatikko on vaan kaikkein suosituin näistä laatikoista, ja jos ne vaihtaisi päittäin niin Torsku ei enää kävisi ulkona tarpeillaan ollenkaan..mutta katsotaan tilanteen mukaan.

vessa.jpg


Sitten se kopallinen vessa, tämäkin on ns. näitä isoja malleja, mutta ei tosiaan tarpeeksi iso Torskulle. Muut käyttää kyllä. Klipsit pitää muistaa pitää kiinni, muuten laatikko ja koppaosan väliin jää aukko josta taas mahtuu pissi valumaan. Tarmo on meillä sellainen että pissaa aina toinen jalka laitaa vasten. Päällä on suodattimet, jotka saa vaihdettua uusiin.

DSC_0665.jpg


Kokeilussa meillä on ollut myös pellettivessa, joka oli siis kopallinen ja pohjassa oli ritilikkö mitä heiluttamalla edes takaisin sai purun valumaan alempaan kerrokseen, että ylempään jäi vaan puhdas pellettikerros. Ei ollut tämäkään toimiva, pellettipurua oli ympäriinsä, ja pelletit jäivät rakoihin kiinni ja tukkivat reijät josta purun piti tippua. Hajunsitovuus oli toisaalta ihan ok. ja pelletti on halpaa, kun ostaa rautakaupasta niin 16kg säkki reilu 5e, ja on riittoisaa.

Matala laitaisia laatikoita on myös ollut mutta niissä kissan kuoputellessa hiekkaa on suurin osa aina lattialle, joten nämäkään eivät ole meille toimivia.

Hiekka-astian edusmatto on ihan hyvä olemassa, siihen jää aika paljon hiekkaa joka on sitten helppo kaataa takaisin astiaan.

Ostimme myös Litten champ hiekkaroskiksen joka olisikin varmasti ollut ihan hyvä, mutta meillä Tornadon isot pissat eivät mahtuneet aukosta sisään. ja siinäkin sama ongelma että likainen lapio säilytettiin koukussa roskiksessa kiinni. Minulla on lapio omassa roskiksessaan ja sitten peltiset poljinroskikset kissojen tarpeille.tämä on vaikuttanut toimivimmalta ratkaisulta tähän asti. Mieluusti kuulisin miten teillä on järkätty likaisen hiekan "säilytys"ja millaisin vessoja ja kokemuksia löytyy?

022441069_b.jpg


Mukavaa torstaita!