Neljän kissan kanssa on kehittynyt ns."pissatutka", jolla siis tarkoitan, että jokaisen kissan pissat ovat yksilöllisesti tunnistettavissa hiekkalaatikoista. Tämä on varmaan lähtöisin siitä, kun Tarmolla alkoivat virtsavaivat vuonna 2009. Silloin alkoi se pissaamassa käynnin tarkkailu: Onko käynyt? milloin? millainen pissa? Kissat tykkäävät myös asioida privaatisti, joten silloin jos/kun kuulee, että joku meni laatikkoon, ei parane rynnätä paikalle häiritsemään=katsomaan että kuka asioi. ( erityisesti Tarmon herkkyyden vuoksi, on vessarauha suotava, tietysti myös kaikille muille). Vaikka toiset ei tunnukaan olevan yksityisyydestään niin tarkkoja, mutta esimerkiksi pikku miehen( 3v) ollessa kyläilemässä huomaan kissojen käyttävän enemmän ulkotarhan- tai vessan laatikkoja. Häiriötekijät voivat johtaa vessa-asioiden panttaamiseen, ja sitä kautta isompiin ongelmiin.

Meillä on tällä hetkellä viisi vessa astiaa: laatikkoja; korkea- ja matalareunainen, yksi välimuoto ja kaksi kopallista ( kolme niistä kevät-syksy aikaan ulkotarhassa, johon kissoilla siis vapaa käynti halutessaan) Ja näissä on karkeampaa- tai mikrohiekkaa. Eli aina löytyy vapaa astia, ja pidän ne myös siistinä jotta niissä halutaan käydä. Tarmon kohdalla kun on käyty eläinlääkärissä, on ensimmäinen kysymys että onko saanut pissattua, milloin? Ja palaute että olitte ajoissa liikkeellä. Joskus olen kuullut ihmetystä että mistä tiedät että juuri tämä kissa on pissannut, "pissatutkasta tietty". Joka pääsääntöisesti on aina ollut oikeassa. Valoitan tätä sen verran, että 1.) Torskun pissa on niin iso ettei meinaa mahtua lapioon;paksu ja painava paakku 2.)Tarmon ns. normipissa muistuttaa vähän sienenmuotoa, tai vastaavasti pissitty ihan reunaa vasten laajalle alalle. 3.) Toivolla pieni tasainen pyöreä paakku siististi keskellä astiaa 4.) Taavilla suht iso säännöllinen paakku lähellä reunaa. Perheissä missä on esim kaksi kissaa; tyttö ja poika tai erirotuiset; pieni- ja isorotu on pissojen tunnistaminen jonkinverran helpompaa, kun tarpeetkin menee vähän koon mukaan. Ei tietysti aina. Tämän olen pistänyt merkille muiden kisuja hoitaessa. Ja Torsku iso rotuisena kollina myös pissaa isosti=) 

"Pissatutka on myös ns. "vessatutka" 

Mieheni joskus kysyy, että kuka meni vessaan ( hänkin tiedostamattaan tarkkailee Tarmon vessakäyntejä..), johon vastaan näkemättä; äänien perusteella. Koska jokaisella kissalla (ainakin meidän) on myös yksilölliset vessankäyttöääneet: Joku kuopsuttaa hiekkaa pitkään ja hartaasti, toinen raapii muoviseinää, yksi lähtee vessasta tuhatta ja sataa, yksi tekee rallin ennen vessaan menoa ja joku maukuu mennessään jne. Riippuen myös siitä onko tulossa pikku- vai iso hätä. Olen tämän vessakäynnin tarkkailun siirtänyt myös miehelleni ihan huomaamatta. Ja usein saankin tiedon että Tarmo kävi pissalla tms.ja hih, jopa ystäväni antavat tietoa eteenpäin minulle. Viimeksi ystäväni ollessa yökylässä, Tarmo oli käynyt asioimassa vessassa olevassa hiekkalaatikossa ystäväni siellä ollessa, ja hän oli ystävällisesti laatikon siivonnut. Mutta miten ihanasti kertoi minulle, että: "-Tarmo kävi asioilla, siivosin laatikon, kun tiedän, että haluat olla kartalla näistä jutuista". Onni on siis myös ihanat ystävät, jotka ovat varmaan jokusen kerran myötäeläneet näitä eläinten sairastamisaikoja/jaksoja. Kiitos♥

Ymmärrettävästi myös tänä aamuna tuiskunnut lumi ei ollut houkutellut asioimaan tarpeillaan ulkotarhassa olevissa vessoissa..

Mukavaa toukokuun torstaita! ( jota ei ihan heti lumisateesta ja aamun pakkasesta uskoisi..)

6.jpg