Ajattelin nyt postata hieman kattavammin kissan (Tarmon)virtsakiteistä ja idiopaattisesta kystiitistä. En perehdy itse sairauksiin vain omakohtaisesti kissamme Tarmon kautta syntyyn, oireisiin, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Tieteellisen faktan löytää hakusanoilla internetin ihmeellisestä maailmasta.

Toivon jollekin olevan apua tästä oman kissansa kanssa.

Tarmo on siis kahden kuukauden päästä 10v. täyttävä leikattu maatiaiskolli. Tullut meille ihan pennusta ja vuonna 2009 todettiin ensimmäisen kerran virtsakiteitä.Tarmon veli jouduttiin päästämään ikiuneen v. 2014 johtuen jatkuvista virtsatieongelmista.Ei asunut meillä vaan synnyinkodissaan johon pidämme säännöllisesti yhteyttä. Eli lisäksi sukurasite. Tuolloin vuonna 2009 ajattelin muuton tuoneen stressiä ja siksi Tarmo olisi sairastunut.  

"Virtsakiteet ovat mineraalien muodostamia hiekanjyvän kaltaisia mineraali muodostumia kissan virtsateissä  ja rakossa. Tietyissä olosuhteissa kiteiden kerääntyessä yhteen syntyy virtsakiviä jotka voivat johtaa virtsatietukokseen, joka on hengenvaarallinen, välitöntä elänlääkärin hoitoa vaativa tila."

Tarmo alkoi oireilla ravaamalla pissa-astialla, jossa tikisti pissaa ihan pieniä sormeenpään kokoisia pissa"paakkuja", joissa oli myös silmin havaittavissa verta. Yhteyttä pikimmiten elänlääkäriin. Eläinlääkärissä Tarmo rauhoitettiin, virtsasta otettiin näyte, rakko huuhdeltiin ja aloitettiin pistoksina kipulääke, ja antibiootti resepti.Eläinlääkäri totesi Tarmolla olevan hyvin ohut ja pitkä virtsaputki, joka altistavanä tekijänä. Mukaan myös kattava muutoslista. Tätä ennen ei oltu tarpeeksi huomioitu kotona asioita jotka voisi virtsatieongelmia ennaltaehkäistä. Oltiin ihan uuden asian edessä.

Tarmo aloitti erikoisruokavalion sekä kuiva- että märkäruoan jota jatketaan lopun ikää. Ravinnolla on suuri vaikutus kiteiden syntyyn, erityisesti ravinnon runsans magnesium- ja fosforipitoisuus lisäävät struviittikivien muodostumista. Jos mahdollista kuivaruoka jätetään kokonaan pois ja syötetään vain märkäruokaa. Sillä kissan saatava mahdollisimman paljon nestettä, ja märkäruoka tähän paljon parempi. Normaali vedenkulutus on noin 0,3-0,5dl/kg/vrk. Muutenkin kissaa yritetään saada juomaan paljon. Meillä lisättiin vesikuppeja ympäri taloa, erilaisiin astioihin(isoja, pieniä, laakeita, suippoja, lasia, keraamisia, teräksisiä), siis joka lähtöön ja joka paikkaan. Ei kuitenkaan hiekkalaatikoiden viereen. Hiekkalaatikoista puheen ollen, laatikoita yksi enemmänkuin kissoja, ja näitäkin erilaisilla hiekoilla; meillä normihiekkaa ja ultrahiekkaa käytössä. Kun huomataan mitä kissa mieluiten käyttää niin näitä voidaan lisätä. Hiekkoja putsataan tarpeeksi useasti, jotta pääsy puhtaaseen hiekkaan koko ajan.esim 2krt päivä tai useammin jos mahdollista. Useasti kissat käyvät heti kun laatikko putsattu joten voimme tämän päätelmän tehdä että puhdas hiekka paras hiekka!

Meillä on paljon tasoja, hyllyjä, kaappeja jossa voi kiipeillä ja olla omassa rauhassa.Kissoilla on ulkotarha, johon vapaa pääsy luukun kautta, jossa myöskin tasoja, raapimispuu, hiekkalaatikko. Kissojen kanssa leikitään joka päivä, tehdään toimintatuokioita ja rakennetaan majoja joissa tykkäävät kujeilla ja majailla. Majan rakentamiseen ei mene kuin alle minuutti kun tuoli ja sen päälle peitto. Myöskin pahvilaatikoita ja paperipusseja on esillä päivittäin. Lisäksi kissojen kanssa käydään ulkona valjastelemassa. Mielestäni meillä on kissoilla paljon aktiviteetteja, mutta ei näillä yksinään vaikutusta Tarmon sairastumiseen vaan se on kaikkien tekijöiden summa.

"Idiopaattinen kystiitti on rakon steriili tulehdusreaktio, kivulias, poissulku mekanismilla diagnisoitava sairaus. Kissalla ollessa virtsatieoireita alle puolella tapauksista löytyy selvä syy: infektio, kiviä, kasvain tms."

Lääkärissä otetaan steriili virtsanäyte vatsapeitteiden läpi, haastatellaan tarkasti omistajaa, lisäksi viljely, ultra ja röntgen. Bakteereita löytyy vain muutamassa prosentista tapauksia.Tulehdus-/kipulääke kotona annettavaksi noin viikon ajan oireilun mukaan. Tavallisesti oireet kestää noin 3-7pvä. Tarmolla todettiin tämä kivulias ideopaattinen kystiitti ekan kerran tänä vuonna yhdeksän vuotiaana. Selvää syytä en itse ole tähän pystynyt järkeilemään sillä jo siitä vuodesta 2009 on menty silloisten tehtyjen muutosten mukaan. Stressiä ja liian vähäistä juomista pidetään osasyinä sairauden syntyyn. Mielestäni meillä ei ole mitään näistä ollut nyt erityisesti, mutta diagnoosin jälkeen teimme vielä lisäyksiä..joista lisää tässä; aloitimme Tarmolle kokeiluluontoisesti Aptus uri-flex purutabletin virtsateiden hyvinvointiin. Tämä hyvänmakuinen tabletti on kuin herkku, menee helposti hyvän maun vuoksi. Suht hintava; 60tbl, 30€ ja rapiat lähi apteekissa. Mutta mitä ei rakkaan lemmikin vuoksi ostaisi, terveydestä kuitenkin kyse.

Näiden noin kerran vuoteen esiintyvien sairauksien vuoksi itsestäni on tullut hyvin tietoinen Tarmon voinnista ja vessa käyttäytymisestä. Nykyään sitä reagoi huomaamattaan Tarmon vessaan menosta, ja tunnistan laatikosta neljän kollikissan pissat, kullekin oma paakkunsa. Ennen vuotta 2009 näin ei ollut, "tutka" on kehittynyt vuosien saatossa. Ja tunnistan muutokset hyvin pian, jolloin hoitoon hakeutuminen on nopeaa. Olemmekin saatu palautetta että: "-huomasitte ajoissa".

Aptus_UriFlex_1112_27618_10.jpg ä

(Kuva google kuvahaku)

Ostimme myös Drinkwell 360 juoma-automaatin jossa koko ajan saatavilla raikasta virtaavaa vettä. Valittavissa suutin kuinka monesta kohtaa vesi virtaa ulos.tässä huomioitava suodatin, joka tulee vaihtaa kahden viikon välein, ja niiden hinta 3kpl/pkt n.10€. Myöskin perusteellinen pesu viikottain jotta laite pysyy kunnossa. Lisää käyttökokemuksista erillisessä postauksessa.

Tässä pähkinänkuoressa että miten meillä on havaittu, hoidettu, ennaltaehkäisty. Kaikki ei toimi kaikilla, eikä kaikkea pystykään muuttamaan/toteuttamaan mutta jos edes jotain niin on jo hyvässä vauhdissa.

p_1435723.jpg

 

 

(Google kuvahaku)